Over de Wijkfabriek

De Wijkfabriek is een belangrijke plek in de Wolfskuil. Hier kunnen wijkbewoners bijpraten, lunchen en winkelen. Ze kunnen er cultuursnuiven en muziek maken,  gezelligheid en een luisterend oor vinden. Ook kunnen ze er flexwerken, vieren en vergaderen.

Als wijkbewoners iets missen in de wijk of iets nieuws willen toevoegen, kunnen ze contact opnemen met de Wijkfabriek. Daar wordt hun idee omarmd en helpt het team om het plan te realiseren. Want de Wijkfabriek is er voor én door de mensen uit de ‘Kuul’.

Stichting en bestuur

Stichting de Wijkfabriek is in 2014 opgericht door een groep van 40 wijkbewoners.

Stichting De Wijkfabriek heeft een actief bestuur. Het bestuur is eindverantwoordelijk. De projecten worden ondersteund door twee coördinatoren en vrijwilligers.

Onze missie: De Wijkfabriek realiseert waardevolle ontmoetingen in de Wolfskuil waardoor wijkbewoners zich thuis voelen en zich kunnen ontplooien.

Het bestuur bestaat uit:
Voorzitter en secretaris - Olaf van Gorp
Penningmeester - Peter Vanderfeesten 
​Algemene bestuursleden - Emilie Moolenaar, Lisa Stevens en Mazin Toma

Onze coördinatoren:
Coördinator Mens en facilitair, Rob Terwisse: rob@wijkfabriek.nl / 06-57981471
Coördinator Programmering, Rita Lange Stum: rita@wijkfabriek.nl

Medewerkers & Vrijwilligers

De Wijkfabriek kan niet bestaan zonder de inzet en betrokkenheid van het bestuur, de medewerkers en de vrijwilligers. Iedereen draagt bij vanuit zijn of haar eigen talent.

Op zit moment bestaat het team uit 80 Wijkfabrikanten, oftewel mensen die direct betrokken zijn bij de Wijkfabriek. 

Fondsen en sponsoren

De Wijkfabriek wordt ondersteund door Gemeente Nijmegen.

Geschiedenis

In 2012 stond de wijk aan de vooravond van de laatste fase van de vernieuwing van de wijk. Een stuk van de oude Wolfskuil ging plaatsmaken voor nieuwbouw. De nieuwe samenstelling van de wijk werd steeds zichtbaarder. De Wolfskuil veranderde in een periode van twintig jaar van een wijk met de oude bewoners (kuulers) en migranten naar een wijk met nog een derde hoofdgroep: de jonge hoogopgeleiden (de nieuwkomers). Deze nieuwe wijk vroeg (en vraagt nog steeds) om andere voorzieningen.

Vanuit Hobbycentrum De Nonnendaal ontstond er een groep van veertig wijkbewoners van allerlei achtergronden die, met steun van wooncorporatie Portaal en afdeling wijkmanagement van de gemeente, een plan maakten voor de wijk. Het idee: een pand in én voor de wijk waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ontwikkelen. Het idee werd stichting De Wijkfabriek (opgericht in september 2014) met het motto: 'We duun ’t eiges wel'.

De Wijkfabriek zag op 17 september 2015 het daglicht met de officiële opening van het gebouw De Wijkfabriek aan de Nieuwe Nonnendaalseweg. Met steun van Portaal hadden vrijwilligers twee slooppanden omgetoverd tot een pand met een huiskamercafé, een expositieruimte, verschillende werkruimtes en een rijk aanbod aan activiteiten. Het bruiste van bedrijvigheid. Helaas was de euforie van korte duur. Per 1 maart 2016 moest de Wijkfabriek verhuizen omdat de panden slooprijp werden gemaakt. En zo begon een periode van onrust. Verhuizen naar een oud
buurthuis, weer verhuizen omdat ook dat pand gesloopt werd en tijdelijk een deel van de activiteiten bij het hobbycentrum uitvoeren. 

De periode van onzekerheid was soms zwaar voor de betrokken wijkbewoners en vrijwilligers. Maar ze bleven trouw aan het wijkmotto 'We duun ’t eiges wel!'. En het resultaat mag er zijn. Want eind oktober 2017 kon de Wijkfabriek eindelijk 'wortelen' in het gebouw van het oude politiebureau aan de Koninginnelaan 1. 

Contact

Wil je meer informatie, kennismaken of samenwerken?
Vul dan hieronder het contactformulier in. 

Liever bellen of mailen? Dat kan ook.
We zijn bereikbaar via 024 67 58 111 en info@wijkfabriek.nl

Voor huur en zakelijke verzoeken kun je contact opnemen met Rob Terwisse, coördinator mens en facilitair: 06 57 98 14 71 en rob@wijkfabriek.nl

Met programma-ideeën en vragen kun je contact opnemen met Rita Lange Stum,  coördinator programma: rita@wijkfabriek.nl.  

 

Contact

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Vraag of opmerking *
Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden *